Dordogne – Lot

Onze vakantiewoning ligt in een rijke omgeving… U zal er zich geen moment vervelen… Al van op ons terras heeft u een overzicht naar de belangrijkste bezienswaardigheden uit de regio… 

 

Saint-Céré is een gemeente in het Franse departement Lot (regio Occitanie). 

Saint-Céré ligt in het zuiden van het Dordogne-vallei aan de Bave, een rivier die sinds de 17e eeuw is gekanaliseerd. Daarmee werd geprobeerd de schade te beperken die werd veroorzaakt door overstromingen. 

Aan de ingang van de stad splitste hij de loop van deze grillige rivier in verscheidene kanalen. Al deze kanalen zijn aan het eind van de 19e eeuw gedempt, behalve één, het belangrijkste. Het wordt vaak ten onrechte beschouwd als de echte bedding van de rivier waarvan het de naam draagt: de Bave.

De burcht van Castelnau-Bretenoux, gebouwd van de 12e tot de 17e eeuw op een heuvel die verschillende valleien domineert en gelegen in Prudhomat, is een imposante middeleeuwse vesting in rode steen met een donjon en verdedigingswallen. Het kasteel, net als zijn gemeubeld interieur, zijn open voor bezoek.

De Dordogne is een rivier in Frankrijk die ontspringt in Mont-Dore uit de Dore en de Dogne op de noordflank van de Puy de Sancy, met 1885m de hoogste top van het Centraal Massief. Vanaf de bron tot de uitmonding in de Gironde is de lengte 483 km.

De kloof van Padirac is zonder enige aarzeling de mooiste van Frankrijk, zijn afmetingen zijn ongewoon: ten eerste een diameter van 35 meter en een put van 103 meter diep die je van bovenaf moet bekijken, maar ook van onderaf met een adembenemend uitzicht. De afdaling kan worden gedaan met een lift of een trap.

Het kleine dorpje Loubressac ligt op een rots boven de vallei van de Dordogne in de regio Midi-Pyrénées. Het dorpje heeft een kasteel, een mooie kerk en is nog niet zo druk met toeristen zodat je hier nog de rustige sfeer van de Quercy kan beleven met een adembenemend uitzicht op het dal van de Dordogne.

Loubressac heeft een zeer lange geschiedenis, het is zelfs niet helemaal duidelijk hoe lang. Wel is het duidelijk dat voor de Romeinen het gebied al werd bewoond.